Plastic afval scheiden levert geen plastic geld op

SusanneNa papier, glas, GFT, klein chemisch afval, grofvuil en textiel is het nu de beurt aan plastic afval om gescheiden ingezameld te worden. In verschillende gemeentes wordt plastic afval al gescheiden ingezameld. Amsterdam wilde niet meewerken. Onhandig?

Eind vorig jaar hielden wij een onderzoek onder ons Stadspanel naar afvalscheiding en wat bleek: 81% was van mening dat plastic ook in Amsterdam gescheiden ingezameld moet worden. Een ruime meerderheid zou hier ook aan meedoen.

Amsterdam weigerde vooralsnog om plastic apart in te zamelen, maar is door druk van de overheid toch overstag gegaan: in stadsdelen Zeeburg, Oost-Watergraafsmeer en Westerpark kan men plastic nu in speciale bakken doen of wordt het apart opgehaald.

Doet Amsterdam eindelijk mee, verschijnt vandaag het volgende bericht, getiteld ‘Nascheiding plastic afval levert meer op’: ‘Het achteraf scheiden van plastic uit het afval is efficiënter en stukken goedkoper dan het laten scheiden van plastic door burgers zelf. Dat blijkt uit een proef die zestien Limburgse gemeenten deden naar het scheiden van plastic afval. Het achteraf scheiden van plastic afval met een speciale verwerkingsmachine bespaart de zestien gemeenten bijna 6 miljoen euro.’ Zes miljoen euro! En daar komen ze nu mee, nu heel Nederland flessen, zakken en bekertjes aan het scheiden is…

Jammer van de slechte timing. Wellicht is het nog niet te laat voor de gemeente Amsterdam: die was toch nog niet echt begonnen. Even zo’n speciale verwerkingsmachine aanschaffen en klaar is Kees! Zo wordt het milieu weer een stukje meer geholpen. En het levert nog geld op ook.

2 Comments

  1. Arjan
    4 februari 2010 | 22:56

    ik kan niet eens gft afval van t normale afval scheiden hier..t moet allemaal in 1 grote container.

  2. 10 februari 2010 | 15:01

    In Groningen ook al?? Hmmm…

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>